Afrika Süt Ağacı Nasıl Bir Bitkidir? Bakımı, Özellikleri

Afrika Süt Ağacı Nasıl Bir Bitkidir? Bakımı, Özellikleri

Afrika süt ağacı bitkisi sulukent familyasına dahil olan bir türdür. Adından da anlaşılacağı üzere Afrika’ya özgü bir bitkidir. Estetik bir görünüme sahip olan süt ağacı aynı zamanda bünyesinde çeşitli faydalar barındırır. Dikenli ve yeşil yapraklıdır. Afrika süt ağacı bu yanıyla kaktüse benzetilir.

Afrika Süt Ağacı Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Afrika süt ağacı bitkisinin bakımını yapmak için kazıklama ve budama yoluyla eğitmek gerekir. Kuraklık karşısında dayanıklılık gösterir. Aşırı sıcak ve soğuk havalarda canlı kalır. Hızlı büyüyen bu bitkinin kökleri küçük kalır. Devrilmemesi adına budanması ya da kazıklanması büyük önem taşır.

Sıcak iklim bitkisi olan Afrika süt ağacı güneş ışığı almayı çok sever. Mümkünse güneye bakan bir pencere önüne konumlandırmak gelişiminin yüksek hızda olmasını kolaylaştırır. Doğrudan güneş ışığı ile temas ettiğinde herhangi bir zarara uğramaz.

Afrika süt ağacı, toprak bakımına çok ihtiyaç duymaz. Kumlu toprakları tercih eder. Ağır killi toprakların kullanılması halinde büyümesi sekteye uğrar. Sıcak havaları seven Afrika süt ağacının aşırı kuraklık olduğu zaman güneş ışığını dolaylı alması daha iyi olur.

Etli bir bitki olan Afrika süt ağacı daha az su ihtiyacı duyar. Eğer kuraklık yaşanıyorsa bitkinin köklerine su verilmesi iyi olur. Aksi taktirde bitkinin gelişimi duraksayacağı gibi çürüyebilir. Buna önlem olarak toprağın nem miktarı kontrol edilebilir.

Afrika Süt Ağacı Bitkisi Hangi Özelliklere Sahiptir?

Afrika süt ağacı bitkisinin özellikleri arasında dikkat çeken nokta yukarıya doğru büyüyen dik bir gövdeye sahip olmasıdır. Ağacın dalları da benzer bir şekilde yukarı doğru büyür. Bu bitkinin gövde ve dal kısımları çoğunlukla iki ya da üç kenarlıdır. Gövde kısmı V biçimindedir. Afrika süt ağacının dikenleri 5 mm uzunluğa ulaşabilir. Gövdenin sırt kısmında olan bu dikenler çiftler halinde bulunur.

Koyu yeşil rengine sahip olan Afrika süt ağacının üzerinde açık yeşil desenler vardır. Bitkinin yaprakları damla şeklindedir. Yaprakların büyümesi sırt kısmındaki çift dikenlerin arasında gerçekleşir. Süt ağacı çiçek açma özelliğine sahip değildir. Bitkinin melez olduğu yönünde düşünceler vardır. Afrika süt ağacı bitkisinin toplam uzunluğu 2,5 metreye kadar ulaşabilir.

Afrika Süt Ağacı Bitkisi Hangi Sıklıkla Sulanır?

Afrika süt ağacı bitkisinin sulaması toprağı hafif nemli bırakacak şekilde yapılmalıdır. Yoğun sıcaklığa dayansa da tamamen susuz bırakılması doğru değildir. İlkbahar ve yaz aylarında bitkinin toprağı sürekli kontrol edilerek buna göre sulanmalıdır. Orta seviyede bir sulama yapmak bitkinin sağlığı için yeterlidir.

Afrika Süt Ağacı Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Afrika süt ağacı bitkisini çoğaltma işlemi bir dalın tabanından koparılması ile gerçekleştirilir. Daha sonra sızıntı yok olana dek bu dal soğuk suda yıkanır. Temiz bir bez ya da peçete üzerine konan süt ağacı burada 7 ile 8 gün arasında değişen bir süre durur. Dalın bekletildiği odanın güneş almaması önemlidir.

Yeteri kadar bekleyen Afrika süt ağacı bitkisinin dalı nasırlaşır. Bu nasır bitkinin gelişim süreci için büyük önem taşır. Nasır oluştuktan sonra toprağın 1 inç altına oturtulur. Dik durması için çakıl taşlarından bir tabaka oluşturulabilir. Dal parçasının köklenme süresi yaklaşık olarak 1 aydır.

Afrika Süt Ağacı Bitkisi Hangi Hastalıklara Sahiptir?

Afrika süt ağacı bitkisinin hastalıkları örümcek akarları, unlu bitler, beyaz sinekler ve kabuklu bitlerdir. Bunlara karşı doğal yöntemler kullanarak kurtulmak mümkündür. Organik içeriğe sahip olan böcek öldürücü sabun kullanılabilir. Aynı zamanda neem yağı da Afrika süt ağacı hastalıklarına iyi gelir.

Etiketler: afrika süt ağacı, süt ağacı bitkisinin özellikleri, süt ağacı bitkisinin bakımı
Şubat 21, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR