Kaktüs – Sukulent Toprağı Nasıl Olmalı?

Kaktüs – Sukulent Toprağı Nasıl Olmalı?

Kaktüs – sukulent toprağı belirlenirken bitkinin ihtiyaçlarına göre hareket edilmelidir. Kaktüs besleyen kişiler için doğru toprak tercihi önemlidir. Doğru toprak, iyi drenaj oranına sahip olmalıdır. Hava geçirgenliğinin bulunması ve karışım ile hazırlanması önem taşır. Geçirgen yapısı olmadığı takdirde kaktüs ilerleme gösteremez ve büyüyemez.

Dolayısıyla kişilerin mutlaka en uygun toprak türlerine yönelmesi gerekir. Kaktüs ve sukulent gibi bitkiler için ideal toprak karışımın içerisinde bazı maddeler vardır. Bu maddeler ve bileşenler olduğu takdirde topraktan daha yüksek verim elde edilir. Hazır kaktüs ve sukulent toprağı genellikle en çok tercih edilen toprak türüdür. Hazır olarak satışa sunulan toprak. Seçimleri kalktığı için gereken bütün bileşenlere yer verilir ve bitkinin büyümesini kolaylaştırır.

Kaktüs Toprağı Kumlu Mu Olmalı?

Kumlu toprak kaktüs için en uygun toprak türlerinden biridir. Toprak karışımının içerisinde kum olması gerekir. Uygun karışım sağlandığı takdirde kaktüs daha sağlıklı bir süreç geçirir. Ancak kaktüsün toprağa kumlu olmadığından ya da ideal olmayan bir kurum tercih edildiğinde kaktüs istediği değerlere ulaşamaz. İstediği değerlere ulaşamayacağı için toprak drenaj sağlayamayacak ve bu durumda da kaktüs gelişim göstermeyecektir.

Dolayısı ile kumlu yapısı olan topraklar köklerin etrafında su birikmesini engeller. Bu durumdan dolayı kaktüs toprağı her zaman kumlu olmalıdır. Eğer köklerin etrafında su birikintisi olur ise bu durumda kökler daha çabuk hastalanacak ya da çürüyecektir. Dolayısı ile suyun köklerin etrafında birikmesini önlemek adına kumlu yapısı bulunan ya da doğrudan kum içeren topraklar tercih edilmelidir

Kaktüs Toprağı Hava Geçirmeli Mi?

Hava geçiren kaktüs toprağı her zaman daha verimlidir. Bu yüzden de kaktüs ve sukulent toprağı tercihi yaparken hava geçirmesine özen gösterilmelidir. Kaktüsler, doğal yapıları gereği kumlu, taşlı ve direnen sağlayan toprakları tercih eder. Yapılarının bozulmaması için bu tür topraklarda yetiştirilmeye devam etmeleri gerekir.

İlk büyüdükleri yerlerde bu tarz topraklar olduğu için daha sonra saksı da büyüme gösterirken de aynı toprak etkisini hissetmeyi tercih ederler. Dolayısıyla kaktüs ve sukulent toprağı için tercih edilecek olan toprağın hava geçirmesi gerekir. Suyun hızlı şekilde direniş sağlaması ve boşaltılması önemlidir.

Kaktüs Toprağı Ne Kadar Sıklıkla Değiştirilmeli?

Kaktüs toprağını değiştirme sıklığı toprak kalitesine ve kaktüsün alt sınıfına göre belirlenir. İç mekan bitkileri arasında bulunan kaktüsler genellikle diğer bitkilere göre daha az toprak değiştirme ihtiyacı taşır. Kaktüs ve sukulent gibi bitkilerin toprakları yılda bir ya da 2 yılda bir değiştirilebilir. Aynı zamanda bazı büyük ölçekli ve uzun süreli kullanıma uygun olan kaktüsler 3 yılda bir toprak değiştirilmesine de izin vermektedir.

Kaktüs Toprağı Ne Zaman Değiştirilmeli?

Kaktüs toprağının değiştirilmesi için belirli etkilere bakmak gerekir. Bitki besleyen kişiler bilecektir ki, toprak değişikliği zamanı geldiğinde ortaya bazı belirtiler çıkar. Bu belirtiler takip edilerek kaktüs toprağının hangi sıklık ile değiştirilmesi gerektiği belirlenebilir. Kaktüs toprağının değiştirilmesi gerektiğini ortaya çıkaran etkenler şunlardır:

  • Toprak Kalitesi: Zaman içerisinde toprak kalitesinde farklılıklar meydana gelebilir. Bu farklılıklar meydana geldiğinde toprak kalitesinin düştüğü anlaşılır ve toprağın değiştirilmesi gerekir.
  • Sıkışık Toprak: Toprak sıkışmaya başladığında kökleri hava alması için ortam bırakmayacaktır. Bu sebeple sıkışan toprak ya da sıkışmış toprak ile karşılaşıldığında değiştirilmesi gerekir.
  • Sıkışık Kök: Kökler rahat bir alanda büyüme gösterebilir. Bu yüzden de toprak tarafından sıkıştırıldığı fark ediliyor ya da kökler artık toprağa sığmıyor ise toprak değiştirilmelidir.

Kaktüs ve sukulent toprağı değişikliği ve toprak seçimi bu etkilere göre belirlenir.

Etiketler: kaktüs, sukulent, kaktüs toprağı, sukulent toprak özellikleri
Mayıs 13, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR