Areka Palmiyesi Nasıl Bir Bitkidir? Bakımı, Özellikleri
Areka palmiyesinin özelliklerine göre bakımının yapılması önemlidir. Areka palmiyesi, özel bitkiler sınıfındadır ve bakımı esnasında hassas davranmak gerekir. Sulama sıklığının aksatılmaması Areka palmiyesinin büyüyebilmesi için önemli konulardan biridir. Areka palmiyesi özellikle toprak bakımını önemseyen bir bitkidir. Bu sebep ile de toprağının kalitesine, gübreleme dönemlerine ve çiçek açma zamanına göre özellikle bakım süreçlerine daha hassas davranılabilir.
Areka Palmiyesinin Özellikleri Nelerdir?
Areka palmiyesi özellikleri ile dikkat çeken bir bitkidir. Besleme ve bakımına özen gösterildiği müddetçe yormayan ve kolay bakılan bitkiler arasında bulunur. Nazlanmayan ve genel olarak büyümesi kolay olan bitkiler sınıfındadır. Bu sebep ile de ev ve ofis gibi içerisinde kullanıma sunulur. Areka palmiyesinin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Çoğaltma yapılması görece kolay olan bitkilerden biridir.
- Yavru bitkiler ile çoğaltılması mümkündür.
- Tohumların temizlenmesi ve palmiye bakımının aksatılmaması çoğaltma için de önem taşır.
- Mevsim geçişlerinde yaprak dökebilir. Bu son derece normaldir. Ancak mevsim geçişi dışında yoğun miktarda yaprak dökülmesi ile karşılaşılıyor ise mutlaka köklerine ve yapraklarına bakmak ve hastalık kapıp kapmadığını teyit etmek gerekir.
- Boyu hızlı uzayan ve sağlıklı bakıldığında güçlü olan bir bitkidir. Boyunun uzaması en fazla 3 metreyi bulabilir.
- Yaprakları ince yapıya sahiptir.
Areka Palmiyesinin Bakımı Nasıl Olmalı?
Areka palmiyesi bakım önerilerine dikkat edildiği müddetçe bitki sorunsuz şekilde büyüme gösterecektir. Özellikle doğal bileşenlere sahip içerikler ile bakımı yapılır ise areka palmiyesi sağlık kaybı yaşamayacaktır. Areka palmiyesinin bakım önerileri şu şekildedir:
- Yaprak temizliğine önem vermek gerekir. Doğal bileşenler ile yaprak beslemesi ve bakımı yapılmalıdır.
- Sıvı gübre besleyiciler ve yaprak besleyiciler tercih edilerek daha sağlıklı olması sağlanır.
- Belirli dönemlerde toprağı değiştirilmelidir. Toprağın hastalanmasının ve kurumasının önüne geçilmelidir.
- Gübrelemeye önem verilmelidir. Mevsim geçişlerinde yılda bir ya da iki kere gübreleme yapılabilir.
- Karanlık ortamda kalmamalıdır.
Areka Palmiyesine Evde Bakılır Mı?
Areka palmiyesine evde bakmak ve ofiste bakmak son derece normaldir. Ev içi gibi kapalı alanlarda bakılmaya uygun olan bu bitkinin beslemesine, suyuna, toprak sağlığına ve ışık oranına dikkat edildiğinde areka palmiyesine evde ve ofiste bakılabilmektedir. Areka palmiyesine bakmak için kişilerin mutlaka bir bakım stratejisi oluşturması ve düzenli bir şekilde sulama yapması gerekir.
Areka Palmiyesi Hangi Sıklıkla Sulanmalı?
Areka palmiyesini sulama sıklığı hem çok fazla olmamalı hem de sıklığın arası düşürülmemelidir. Areka palmiyesini sulamak isteyenler mutlaka yeterli dozda bakım yapmalıdır. Aşırı sulama yapılması bitkiden alınacak verimi düşürür ve bitkinin sudan zarar görmesine neden olur. Bitki beslemesi yaparken su miktarına dikkat edilmeli az miktarda sık sık ya da az sıklıkta orta derecede sulama yapılmalıdır. Hava değişimlerinde haftada birkaç gün orta düzeyde sulanabilir.
Areka Palmiyesinin Saksısı Nasıl Olmalı?
Areka palmiyesi için saksı seçimi genellikle büyük olmalıdır. Boyu uzadığı için köklerinde baskı oluşmaması gerekir. Kökte baskı oluşturacak saksılar bitkinin büyümesini ve yaprakların sağlığını olumsuz etkileyecektir. Dolayısı ile areka palmiyesi için seçilen saksının özelliklerine, kalitesine ve boyutlarına dikkat edilmesi önerilir. Bitki büyümeye devam ettiği müddetçe saksısı değiştirilmelidir.
Areka Palmiyesi Doğrudan Güneş Işığına Maruz Kalabilir Mi?
Areka palmiyesi ve güneş ışığı arasındaki ilişki önemlidir. Doğrudan sıcak havaya ve güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Karanlıkta da kalmaması gereken bitki, dolaylı olarak güneş ışınlarından yararlanmalı ancak doğrudan güneş ışığı altında bırakılmamalıdır. Areka palmiyesi ışık alan, aydınlık yerlerde durmalıdır.
Etiketler: areka palmiyesi, areka palmiyesinin özellikleri, areka palmiyesinin bakımı
Şubat 07, 2024
Listeye dön