Atatürk Çiçeği Nasıl Bir Bitkidir? Bakımı, Özellikleri

Atatürk Çiçeği Nasıl Bir Bitkidir? Bakımı, Özellikleri

Atatürk çiçeği bitkisi sütleğenler familyasına aittir. Meksika ve Orta Amerika bölgesinde bulunur. Dünya çapında ponsetya adı ile bilinir. Atatürk çiçeği olarak bilinmesinin nedeni bu bitkinin ulu önder Mustafa Kemal Atatürk sayesinde ülkemizde tanınmış olmasıdır. Türkiye’de yaygınlık kazanmasına aracı olduğu için bitki bilimciler tarafından bu türe Atatürk çiçeği ismi verilmiştir.

Atatürk Çiçeği Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Atatürk çiçeği bitkisinin bakımını sağlamak adına yarı gölge ve aydınlık alanlar tercih edilmelidir. Hassas bir yapıya sahip olan bu çiçek doğru konumlandırılmazsa yeteri kadar gelişmez. Oda sıcaklığı bu bitki için idealdir. Çok soğuk ya da çok sıcak ortamlarda bitkinin yapısı büyük bir hasar görür.

Atatürk toprağı yapısına uygun olmayan bir toprağa ekilirse solar ve yapraklarını döker. Akabinde tüm canlılığı kaybolur. Atatürk çiçeğini ekmek için en uygun seçenek torf topraklardır. Bu toprak türü aynı zamanda çiçeğin ihtiyaç duyduğu yumuşaklığı sağlamaya yarar.

Saksı seçimi de Atatürk çiçeğinin bakımında önemli bir yere sahiptir. Altında delik olan çiçeklere ekilmesi gereken bu çiçek fazla suyunu dışarı atabilir. Bitkinin boyutuna göre uygun büyüklükte bir saksı tercih edilmelidir. Zaman içinde saksı çiçeğin gelişimine paralel olarak değiştirilmelidir.

İhtiyaç duyduğu mineral ve vitamin oranına ulaşması için Atatürk çiçeğinin mutlaka takviye alması gerekir. Vitamin takviyesi alan çiçek canlı bir yapıya sahip olur. Bunun yanı sıra saksı değişimi sırasında yumurta kabukları kullanılabilir. Toz çay artığı dökmek de Atatürk çiçeğinin ihtiyacını karşılar.

Atatürk Çiçeği Bitkisi Hangi Özelliklere Sahiptir?

Atatürk çiçeği bitkisinin özellikleri arasında yıldız şeklinde yapraklara sahip olması bulunur. Bu yapraklar kadifemsi bir yapıya sahip olur. Atatürk çiçeğinin rengi sarıdır. Bu çiçekleri 4 ay muhafaza edebilir. En uzun süre çiçekli kalan bitkilerin başında gelir. Atatürk çiçeği canlı bir kırmızı renge sahiptir.

Atatürk çiçeğinin boy ortalaması 60 santim civarındadır. İyi şartlarda yaşadığı taktirde bu çiçeğin yaklaşık 5 metreye kadar uzadığı görülür. Uzun yapraklarının rengi koyu yeşildir. Atatürk çiçeği en çok krem, pembe ve kırmızı çanakları ile göze çarpar.

Atatürk Çiçeği Bitkisi Hangi Sıklıkla Sulanır?

Atatürk çiçeği bitkisinin sulaması yaz aylarında 2 kere, kış aylarında 1 kere yapılırsa yeterli olur. Atatürk çiçeği sulanmayı çok seven bir bitki değildir. Sulama zamanının gelip gelmediği bir parmak yardımıyla tespit edilebilir. Parmağı toprağa batırdıktan sonra orta kısımlar kuruysa sulama yapılabilir.

Atatürk Çiçeği Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Atatürk çiçeği bitkisini çoğaltma işlemini yapmak için yapraklarını döktüğü ilkbahar ayları tercih edilir. Düşen yapraklarının temizlenmesi bitki için çok önemlidir. Atatürk çiçeğini çoğaltmak için kullanılabilecek yöntemler şunlardır;

Budayarak Çoğaltmak: Çiçek çok büyüdüğünde uygulanan bu yöntemde dallar budanır. Budanan dallar suyun içine konur. Bu dallar zaman içinde filizlenmeye başlar. Filizlenen dallar toprağa ekmeye uygun hale gelir.

Kökle Çoğaltmak: Bitki köklerini düzgün bir şekilde ayırarak çoğaltmak da mümkündür. Ayrılan kökler bitkinin ihtiyaç duyduğu toprağa ekilir.

Atatürk Çiçeği Yapraklarını Döküyorsa Ne Yapılmalıdır?

Atatürk çiçeğinin yapraklarını dökmesi fazla ışık almasıyla ya da sulama yapılmasıyla görülür. Böyle senaryolarda çiçeğin yaprakları yeteri kadar kızarmaz. Akabinde dökülmeye başlar. Eylül ayını takiben bitki karanlık bir orada alınmalıdır. Bunun yerine bir örtüyle üstü kapatılabilir.

Doğrudan ışıkla yüz yüze gelmeyen ama aydınlık olmayan oda Atatürk çiçeği için en uygun ortamdır. Sulaması yeteri kadar yapıldığı zaman yapraklarını dökmez. Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere doğrudan dökülmemesi önemlidir. Atatürk çiçeği son derece hassas bir yapıya sahiptir.

Etiketler: atatürk çiçeği, atatürk çiçeğinin özellikleri, atatürk çiçeğinin bakımı
Şubat 22, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR