Begonya Nasıl Bir Bitkidir? Bakımı, Özellikleri

Begonya Nasıl Bir Bitkidir? Bakımı, Özellikleri

Begonya bitkisi, Begonyaca familyasına dahil olan bir türdür. Tropik bölgelerde yetişen bu bitkinin renkli yapısı dikkat çeker. Begonyanın farklı ve şekillere sahip olduğu görülebilir. Hem açık hem koyu renge sahip türleri mevcuttur. Begonya kalp şeklindeki karakteristik yaprak yapısı ile bilinir.

Begonya Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Begonya bitkisinin bakımını yaparken güneş ışığı aldığından emin olmak gerekir. Sabah ışığını çok seven bu bitkinin iyi bir şekilde konumlandırılması önem taşır. Güneş ışığı gittiğinde ise yarı gölgeli bir konumda tutulmalıdır. Genel olarak ışığı sever. Özellikle çiçeklenme döneminde güneşlenmek ister.

Küçük köklere sahip olan begonya için geniş saksılar gerekmez. Zaman içinde kökler büyürse saksı değişimi gerçekleştirilebilir. Begonya saksısını değiştirmek için en uygun zaman dilimi ilkbahardır. Kök geliştiği için eskisinden daha büyük bir saksı kullanılmalıdır.

Suyu seven bir bitki olan begonyanın sulamasını yaparken yine de aşırıya kaçmamak gerekir. Sulama musluk suyu ile yapılacaksa bitkiye uygulanmadan en az 1 saat dinlendirilmesi tavsiye edilir. Fazla suyun çıkması adına begonyanın drenaj delikleri olan bir saksıya ekilmesi önem taşır.

Begonyanın gelişimini en üst seviyede yaşaması için humuslu bir toprağa ekilmesi gerekir. Mineral zengini olan toprakların kireç içermediğinden emin olunmalıdır. Evde yetiştirilen begonyanın saksısına biraz nehir kumu eklenebilir. Bu işlem çiçeğin ömrünün önemli miktarda arttırır.

Begonya Bitkisi Hangi Özelliklere Sahiptir?

Begonya bitkisinin özellikleri sarı, turuncu, kırmızı, pembe ve beyaz renklerde bulunmasıdır. Çok dalı olmayan begonya yaz mevsimlerinde çiçek açar. Yazın açan çiçekleri kışa doğru solmaya başlar. Etli saplarının yumuşak bir yapısı vardır. Bazı begonya türleri ise yalnız yapraklardan meydana gelir. Kalp şekline sahip olan yaprakları yeşil renktedir. Nemli ve sıcak ortamları sevse de en iyi gelişmeyi gölgelik alanlarda gösterir. Begonya çiçekleri tek katlı ya da çift katlı olabilir.

Begonya Bitkisi Hangi Sıklıkla Sulanır?

Begonya bitkisinin sulaması sıcak havalarda haftada 1, soğuk havalarda haftada 2 kere olmalıdır. Bitkiyi sulamadan önce toprağın kontrolü son derece önemlidir. Belirli bir sulama günü belirlemek takibi kolay hale getirir. Aşırı suyu sevmese de begonyanın nemli kalmaya ihtiyacı vardır.

Begonya Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Begonya bitkisini çoğaltma işlemi nisan ya da mayıs aylarında yapılmalıdır. Begonyayı çoğaltmanın pek çok yolu vardır. Evdeki bitkiyi çoğaltmak için aşağıda yer alan yöntemlerden birini tercih edebilirsiniz;

Köklerinden Ayırarak Çoğaltma: Bu işlem için kök bölgesinden filizlenen begonyayı dikkat bir şekilde ayırmak gerekir. Daha sonra uygun büyüklükteki bir saksıya toprak doldurulur. Bu toprağa begonya ekilir.

Tohumla Çoğaltma: Aralık ve ocak aylarında begonya bitkisinin tohumları toplanır. Bu tohumların üzerine parmakla hafifçe bastırılarak toprağa ekilir. Tohumlar yaklaşık olarak 15 ile 20 gün arasında filizlenir. Bu aşamadan sonra begonya istenen bir saksıya dikilebilir.

Suda Köklendirerek Çoğaltma: Bitkiden bir dal koparıldıktan sonra uygulanan çoğaltma yöntemidir. Koparılan dal yaklaşık 1 ay içinde suda bekletilir. Bu süre içinde dalın köklerinde büyüme gözlemlenir. Kökleri yeteri kadar büyüyen begonya saksıya ekilir.

Begonya Bitkisi Nasıl Canlandırılır?

Begonya bitkisini canlandırmak için ilk olarak toprağı kontrol edilir. Toprak çok nemli bir yapıya sahipse bu köklerin çürüdüğüne işaret eder. Böyle bir durumda begonyanın saksısını değiştirmek gerekir. Soluk ve sararmış yapraklara sahip olan begonya daha fazla güneşe ihtiyaç duyduğunun sinyallerini verir. Güneş ışığı alan bir noktaya konumlandırmak begonyayı canlandırır. Gübrelemeyi dozunda yapmak son derece önemlidir. Begonya için ayda bir gübreleme yapmak canlı kalması adına yeterlidir.

Etiketler: begonya, begonya bitkisi, begonyanın özellikleri, begonya bakımı
Şubat 23, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR