Bitkiler Nasıl Ekilir?

Bitkiler Nasıl Ekilir?

Bitkilere Bakmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Bitkileri birbirine çok yakın ekerseniz kökler birbirine karışır, hastalık ihtimali yükselir ve kısa süre sonra bitkilerin yerini değiştirmek gerekir. Genel kural, bitkileri olgunlaşmış hâllerindeki genişliklerinin yarısı kadar mesafeyle ekmektir. Örneğin, bir bitki olgunlaşınca 60cm genişliğinde oluyorsa, bu bitkiyi diğer bitkilerin 30cm uzağına ekmek gerekir. Bitkinin olgunlaşmış hâlinin ne büyüklükte olacağını bilmiyorsanız bir bahçe bakımı kitabına başvurabilir veya bir uzmana sorabilirsiniz.

Verimli ekim nasıl yapılır?

Bitkiler olgunlaşınca yaprakları birbirine değecek hatta en uçtaki yapraklar üst üste gelecek şekilde birbirine yakın ekilmelidir, Bu şekilde nemi muhafaza eder, zararlı otlara fırsat vermezsiniz.

Ekim Nöbeti (Rotasyon)

Aynı toprağa birkaç yılda bir farklı bitkiler ekerek bahçenizin böceklenmesini ve hastalıklara yenik düşmesini engellersiniz. Aynı bitkiyi bahçenin aynı yerinde ekmekten kaçınırsanız belli böcek ve hastalıkların belli bitkilere musallat olmasını engellersiniz. En iyisi bir tarhta aynı bitkiyi üç yıldan fazla yetiştirmeyin.

Toprağı sıkıştırmayın

Fide ekerken en az 30cm genişliğindeki bir tahtanın üzerinde durarak ağırlığınızı geniş bir alana yaymaya çalışın. Bu şekilde toprağı sıkıştırmamış olursunuz.

Kuzey-güney doğrultusunda ekim

Özellikle sebze idelerinizi kuzey-güney hizasında ekerek sıranın başının ve sonunun eşit miktarda güneş ışığı almasını sağlayın.

Düzgün sıralar oluşturun

Sebzelerinizi düzgün sıralar hâlinde ekmek istiyorsanız, toprağın üstüne ince, uzun bir tahta koyun ve tahtanın hizasında ekim yapın veya tahta hizasında bir yarık açarak tohumlarınızı bu yarığa ekin. Düzgün sıralar yapmanın bir başka yolu ise sıranın başı ve sonu neresi olacaksa o noktalara kazıklar çakarak kazıkların arasına bir ip germektir. Bitkileri bu ipin altına ekebilirsiniz.

Ekilecek tohumları hazırlamak

Tohumlarda hastalığa neden olan mikrop veya virüsler bulunabilir, Ekilmeden veya depolanmadan önce tohumlar işlemden geçirilmelidir. Hastalık ihtimalini azaltmak için aşağıdaki banyoyla tohumları sterilize edin.

l 1 çorba kaşığı elma sirkesi

l 1.25 litre su

Sirkeyle suyu bir kapta karıştırın. Tohumları temiz bir tülbendin ortasına koyun, tülbendin uçlarını bağlayıp lastikle sabitleyin. Torbayı sirke solüsyonunun içine bir defa batırıp çıkarın. Tohumları torbadan çıkarın ve birkaç kat serdiğiniz kâğıt havluda kurumaya bırakın. Tamamen kuruyunca ekilmek üzere muhafaza edebilirsiniz.

Yumurta kabuğundan saksılar

Tek tek fideler yetiştirmek için yumurtaların konulduğu karton kutunun üst tarafını kesip atın. Yumurtaları kullandıkça boş kabukların altına küçük birer delik açarak kartona yerleştirin. Her bir göze fide toprağı dökün ve tohumunuzu ekin. Fideler ekilecek boya gelince yumurta kabuğuyla birlikte bahçeye ekin, ekerken kabuğu ezin.

Düğüm olmuş bitki kökleri

Bahçeye ekilmek üzere küçük saksılarda yetiştirilen fidelerin kökleri genellikle arap saçına döner. Küçük saksıda büyümeye devam etmeleri için bir yemek çatalı yardımıyla kökleri birbirinden ayırın. İyice düğüm olmuşlarsa kökü dört köşesinden bıçakla dikey olarak kesin.

Ekmeden önce sulayın

Fidenin ekildiğinde yeterli miktarda su alacağından emin olmak İçin, ekimden önce küçük saksısıyla birlikte suya batırın. Ayrıca bitkiyi ekmek için toprağı kazdığınızda, kazdığınız çukuru suyla doldurun ve su tamamen emilinceye kadar bekleyin. Fidenizi ekip üstünü toprakla kapattıktan sonra da bol bol sulayın.

Etiketler: Bitkilere Bakmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Aralık 13, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR