Dağ Palmiyesi Nasıl Bir Bitkidir? Bakımı, Özellikleri

Dağ Palmiyesi Nasıl Bir Bitkidir? Bakımı, Özellikleri

Dağ palmiyesi bitkisi, yeşil yapraklarıyla göze çarpan tropik bir türdür. Canlı yapısı sayesinde iç mekân bitkisi olarak kullanılır. Kesildikten sonra 40 gün kadar canlı kalabilir. Yavaş büyüyen bu bitki tam boyuna yıllar içinde ulaşır. Yaprak dökmeyen dağ palmiyesi son derece dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Dağ Palmiyesi Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Dağ palmiyesi bitkisinin bakımını yaparken günde 5 saat boyunca dolaylı yoldan gün ışığı alan bir yerde tutmak yeterlidir. Diğer ev bitkilerine kıyasla ışık ihtiyacı çok azdır. Doğrudan güneş ışığı ile temasından kaçınılmalıdır. Aksi taktirde dağ palmiyesinin yaprakları kolay bir şekilde yanar.

Dağ palmiyesinin ekileceği toprak organik madde bakımından zengin olmalıdır. Toprağın hafif yapıda olması tercih edilir. Toprağın nemli bir yapıya sahip olması dağ palmiyesinin hoşuna gider. Toprakta ponza taşı ve talaş kullanılabilir. Aşırı nemli topraklar bitkinin köklerine zarar verebilir.

Dağ palmiyesinin yaşaması için en uygun sıcaklık aralığı 20 ile 25 derece arasındadır. Bu bitkinin yaşayabileceği en düşük ısı ise 10 derecedir. Sağlıklı bir büyüme evresinden geçmesi için düşük sıcaklıkta kalmaması önemlidir.

İç mekân nemi ile yetinen dağ palmiyesi fazladan bir takviye istemez. Bununla birlikte iç mekân neminin yüzde 40’ın altına düştüğü kurak alanlar bu bitki için uygun değildir. Böyle bir ortamda dağ palmiyesinin yaprak uçları kahverengiye dönmeye başlar. Nemlendirici cihazlar ile bu sorun çözülebilir.

Dağ Palmiyesi Bitkisi Hangi Özelliklere Sahiptir?

Dağ palmiyesi bitkisinin özellikleri arasında uygun şartlar sağlandığı taktirde 60 santime kadar uzaması bulunur. Dağ palmiyesinin yaprağı 3 santim genişliğindedir. Boyu 15 santimi bulunur. Bir dalda sayısı 21 ile 40 arasında değişen iğneli yeşil yapraklar vardır.

Dağ palmiyesi genç yaşta çiçek açabilme özelliğine sahiptir. Çiçeklenme süreci ilkbahardan sonbahara kadar uzar. Dağ palmiyelerinin cinsiyeti vardır. Bitkide bulunan her çiçek ya er ya dişidir. Dişi dağ palmiyesi çiçeklerin kokusu er çiçeklere nazaran daha hoştur.

Dağ Palmiyesi Bitkisi Hangi Sıklıkla Sulanır?

Dağ palmiyesi bitkisinin sulaması bakım açısından en önemli noktalardan biridir. Suyu seven bir bitki olan dağ palmiyesi özellikle yaz aylarında bol su ister. Çok fazla sulandığı için mutlaka saksısının delikleri ve tabağı olmalıdır. Böylece fazla su atılarak bitki köklerinin çürümesi önlenebilir.

Dağ palmiyesi nemli bir toprak ister. Bununla birlikte toprağın çok sulu olması bitkinin çürümesine yol açar. Toprağın nem dengesini ayarlamak bitkinin sağlığı açısından önemli bir noktadır. Soğuk kış aylarında sulama yaparken toprağın tamamen kuru olmasına dikkat edilmelidir.

Dağ Palmiyesi Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Dağ palmiyesi bitkisini çoğaltma işlemi köklerini ayırarak yapılabilse de çok tercih edilen bir yöntem değildir. Bunun nedeni çoğaltma işleminde bitkinini büyük bir strese girmesidir. Dağ palmiyesinin dalları çoğaltmak için kullanılamaz. Dağ palmiyesi tohumdan yetiştirilen bir bitki olduğu için çoğaltma yöntemi uygulanmaya çalışılmamalıdır. Yeni bir dağ palmiyesi isteniyorsa satın alınması tavsiye edilir.

Dağ Palmiyesi Çiçekli Midir?

Dağ palmiyesinin çiçekleri nadiren açar. Ev ortamında bakılan dağ palmiyesinin çok az çiçek verse de bu dönemler ilkbahar ile sonbahar arasındadır. Yuvarlak bir şekli olan dişi çiçeklerin yaprakları bulunmaz. Dişi çiçekler er çiçeklere kıyasla daha büyük olur.

Dağ Palmiyesi Bitkisi Hangi Faydalara Sahiptir?

Dağ palmiyesi bitkisinin faydaları arasında havayı filtrelemesi bulunur. Bu sayede temiz ve ferah bir ortam sağlar. Kötü kokuları ve toksik materyalleri ortamdan uzaklaştırır. Dağ palmiyesi bu özelliği sayesinde sinüzit ve astım gibi rahatsızlıkları olan kişilere faydalıdır.

Etiketler: dağ palmiyesi, dağ palmiyesi özellikleri, dağ palmiyesi bakımı
Şubat 24, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR