Dikenler tacı bitkisi, Rosaceae familyasına dahil olan bir türdür. Güney Afrikalı kökenlidir. Bitkinin çok sayıda türü vardır. Gövdesi dikenli bir yapıya sahiptir. Bakımı iyi yapılırsa 2 metreye kadar uzar. Dalları çalı şeklindedir. Dikenler tacı bazı yerlerde kral tacı, yılbaşı dikeni ve dikenli taç olarak bilinir.
Dikenler Tacı Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Dikenler tacı bitkisinin bakımını yaparken titizlik göstermeye gerek yoktur. Sulama ihtiyacı duymaz. Bunun nedeni kendi ihtiyacını kendi karşılamasıdır. Bunun için havada yer alan nemi ve suyu kullanır. Buna rağmen yaz aylarında çiçek açması için yaz aylarında düzenli bir sulama yapılması önemlidir.
Dikenler tacının konumlandırılacağı nokta güneş ışığı alan aydınlık bir yer olmalıdır. Yeteri kadar ışık alan dikenler tacı iyi bir gelişim gösterir. Eğer karanlık odada duruyorsa yaz ayında çiçek açmaz. Bu nedenle gün içinde güneş ışığı gören aydınlık bir yere konulmalıdır. Doğrudan güneş ile temas etmesi önerilmez.
Genç dikenler tacı bitkisine herhangi bir budama işlemi yapılmamalıdır. Uzun bir süredir yetiştirilen bitki için ise bu durum değişir. Budama işleminde üçte iki oranında bir kısalta uygulamak yeterli olur. Yılın her dönemi budama yapmaya uygundur. Yine de en ideal budama dönemi nisan ve mayıs aylarıdır.
Dikenler tacı çiçeğinin sütsü bir özü vardır. Bu öz zehirli içeriklere sahiptir. Bu nedenle bitkinin bakımı ve budaması yapılırken bir eldiven kullanılması önerilir. Aynı zamanda budamanın açık bir havada yapılması herhangi bir sorun ile yüz yüze gelmemek açısından önemlidir.
Dikenler Tacı Bitkisi Hangi Özelliklere Sahiptir?
Dikenler tacı bitkisinin özellikleri yapraklarının küçük, yeşil ve oval şekilde olmasıdır. Bitki genel olarak çıplak bir gövdeye sahiptir. Bol miktarda su depolar. Kuraklık dönemlerinde depoladığı suyu kullanarak hayatta kalır. Bitkinin gövdesi kalın ve etli bir yapıya sahiptir. Dikdörtgen şeklinde görülür.
Yazın açan dikenler tacı çiçekleri genellikle kırmızı ya da pembe olur. Gövde üzerinde açan bu çiçeklerin boyu son derece küçüktür. Bitkinin kökü yüzeye yakındır. Sığ köklere sahip olduğu için drenaj işlemini gerçekleştirmek büyük önem taşır. Dikenler tacı boyu 30 santim ile 1,5 metre arasında değişir.
Dikenler Tacı Bitkisi Hangi Sıklıkla Sulanır?
Dikenler tacı bitkisinin sulaması nadiren yapılır. Su ihtiyacını kendi karşıladığı için bu anlamda kolaylık sağlar. Sulama yalnız toprak çok kuru bir yapıya sahipse gerçekleştirilir. Toprak hiçbir zaman nemli bir yapıda olmamalıdır. Aksi taktirde dikenler tacı bitkisinin kökleri çürür. Sulama yaparken bitkinin yaprak kısımlarına temas edilmemelidir. Delikli bir saksıda yetişen dikenler tacına verilen fazla su atılmalıdır.
Dikenler Tacı Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?
Dikenler tacı bitkisini çoğaltma için ilkbahar mevsiminin son demlerini beklemek gerekir. Mayıs ayı bu iş için en ideal zamandır. Sağlıklı bir dikenler tacı dalı temiz bir bıçak ya da makasla kesilir. Ardından uygun bir toprağa dikilir. Diktikten sonra vakit kaybetmeden can suyunun verilmesi çok önemlidir. Gün ışığı alan ve hava akımı yaşanan bir noktaya konumlandırılır. Bitkinin toprağı kurudukça sulanmalıdır.
Dikenler Tacı Bitkisi Hangi Zararlara Sahiptir?
Dikenler tacı bitkisinin zararları çiçeğinden kaynaklanır. Bitkinin çiçeğinde yer alan süt özleri cilde zarar verir. Aynı zamanda solunum yollarına hasar verdiği bilinir. Solunum sisteminde yer alan mukoza zarları üzerinde yakıcı etki gösteren süt özü sonuç olarak ağrıların yaşanmasına neden olur. Eğer süt özü ile bir şekilde temas sağlanırsa hemen temizlenmelidir. Dikenler tacı çiçeğinin süt özüyle yaşanan temastan sonra bir doktora başvurulması tavsiye edilir.