Dua çiçeğinin bakımı esnasında su kalitesi önem taşır. Bu çiçeğin bakımı esnasında aydınlık ortamlara, su kalitesine ve toprağa dikkat etmek gerekir. Bütün özellikler sağlandıktan sonra dua çiçeği kaliteli olarak büyümeye ve yetişmeye başlar.
Dua çiçeğinin bakımı esnasında belirli kategorilere dikkat edilmesi hastalıkların önüne geçilmesi için de önemlidir. Doğrudan güneş ışığı almayan ancak aydınlık yerlerde büyütülmesi tavsiye edilir. Dua çiçeği bakımı genellikle aydınlık yerlerde ve kaliteli sulama ile yapılır.
Dua Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Dua çiçeğinin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Dua çiçeğinin birçok türü vardır. En az 50 tane dua çiçeği türü bulunur.
- Geniş yapraklı çiçekler arasında bulunur.
- En çok görülen dua çiçeği türü, yeşil ve kırmızı tonlarına sahip olan geniş yapraklı türüdür.
- Bakımı doğru yapıldığında yaprak genişliği açılır ve boyu uzar.
- Yaz aylarında gelişim gösterir ve yaprakları daha canlı bir renge bürünür.
Dua Çiçeğinin Suyu Nasıl Olmalı?
Dua çiçeğini sulamak isteyenlerin taze su kullanması gerekir. Kireçli ve içilmeyen suların kullanılmaması önemlidir. Topraktaki kireç miktarını arttırmak adına dua çiçeğinin PH değeri ve kalitesi korunmuş olan sular tercih edilmelidir. Dua çiçeği, nem seven bitkiler arasında bulunur. Dua çiçeği sulanırken mutlaka çok su dökmekten kaçınılmalıdır. Dua çiçeği hafta en az 1 en fazla 2 kere sulanmalıdır.
Mevsim geçişlerine göre sulama miktarında azaltma yapılabilir. Dua çiçeği sulanmadığı zamanlarda toprak yüzeyinde kurumalar meydana gelir. Kuruma başlamadan önce mutlaka sulanmalıdır. Dua çiçeği nemli ortamlarda aha uzun süre suyunu muhafaza edebilir. Suyunu muhafaza etmesi için ortamın nem oranı artırılabilir ve arada bir su püskürtme yapılabilir.
Dua Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalı?
Dua çiçeğinin toprağı drenajlı olmalıdır. Farklı toprak türleriyle karıştırılmış toprak bu çiçek için daha uygundur. Drenaj sağlayan hafif toprak karışımı çiçeğin daha iyi yerlerde daha iyi şekilde büyümesini sağlar. Çürümesinin önlenmesi için hava alması sağlanmalıdır. Hava almasını sağlayan perlit karıştırılmış ve organik maddelerden oluşan topraklar bu çiçek için daha uygundur.
Dua Çiçeğinin Hangi Türleri Var?
Dua çiçeğinin türleri arasında birçok seçenek vardır. 50’den fazla türü olmasına karşın Türkiye'de en çok karşılaşılan dua çiçeği türleri sınırlıdır. Bu çiçeklerin fiziksel özellikleri birbirine benzemesine karşın bakım özellikleri değişebilir. Türler arasındaki farklılıklar genetikleri ile ilgilidir. Dua çiçeğinin en popüler türleri şunlardır:
- Calathea Whistestar: En çok karşılaşılan dua çiçeği türlerinden biridir. Kırmızı ve yeşil renkleri ağırlıklı olmasına karşın içerisinde beyaz renkler de bulunur. Evde yetiştirmek için uygun olan dua türleri arasındadır.
- Calathea Makoyana: Geniş yaprakları olan ve yaprak üzerindeki desenleri ile bilinen bir çiçektir. Whistestar türüne göre biraz aha kısa olmasına karşın geniş gövdesi ile daha büyük bir görünüm verir.
- Calathea Triostar: Diğer dua çiçeği türlerine göre yaprakları daha dardır. Dar ve uzun kırmızı, yeşil ve beyaz renklere sahip olan Calathea triostar, uzun yapısı ile diğer türlerden ayrılır. Türkiye'de bulunabilen çiçekler arasındadır.
Dua Çiçeğinin Yaprakları Kolay Sararır Mı?
Dua çiçeğinin yaprakları kolay sararabilmektedir. Ancak bakımı doğru yapıldığında sararma ile karşılaşılmaz. Dua çiçeği, büyümeye devam ettikçe bazı türleri yapraklarını içe doğru katlamaya başlar ve bu durum onun yegane özelliklerinden biridir.
Dua çiçeği bakımı ile ilgilenen kişiler mutlaka sulamaya, ışık derecesine, nem oranına ve bitkinin toprak değişim sürelerine dikkat etmelidir. Bu unsurlara dikkat edildiği müddetçe çiçekte herhangi bir sararma, çürüme, hastalık ya da mantar ile karşılaşılmaz.