Kalanşo Çiçeği Nasıl Bir Bitkidir? Bakımı, Özellikleri

Kalanşo Çiçeği Nasıl Bir Bitkidir? Bakımı, Özellikleri

Kalanşo çiçeği bitkisi sulu kent familyasının bir üyesidir. Kökeni Asya ve Afrika’ya dayanır. Tropik bir bitki olan kalanşo çiçeğinin çok fazla türü bulunur. Bu türlerin en çok görülebildiği yer Madagaskar’dır. Bakım ve çoğaltma konusunda zahmetsiz bir bitkidir. Evde bakmak için uygun özellikler taşır. Uzun süre canlı kalmaya müsait bir yapısı vardır. Kalanşo çiçeği alternatif tıpta sıklıkla kullanılması ile bilinir.

Kalanşo Çiçeği Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Kalanşo çiçeği bitkisinin bakımını yaparken ortam sıcaklığını iyi ayarlamak önemlidir. Bitki ne çok sıcak ne çok sıcak bir yerde yaşamayı sever. Uygun sıcaklık alamazsa sağlıklı yapısını kaybettiği gibi büyüme hızı yavaşlar. Bu nedenle kalanşo çiçeğinin bulunduğu oda orta derece ısıda olmalıdır.

Kalanşo çiçeğinin bakımıyla ilgili bilinmesi gereken diğer nokta güneş ışığını ve suyu fazla sevmediğidir. Kışın güneş alan bir noktada konumlandırılabilir. Yazın ise bitkiyi gölgede tutmak daha iyi olur. Sıcaklığı 10 ile 12 derecede tutmaya özen gösterilmelidir. Çiçeğin herhangi özel bir nem gereksinimi yoktur.

Hava akımı ve cereyanlardan çok çabuk etkilenen kalanşo çiçeğinin yapısı bozulabilir. Bu nedenle hava akımı olan noktalarda konumlandırılmaması tavsiye edilir. Sağlıklı bir şekilde büyümesi için toprağının humuslu olması gerekir. Kuruyan yapraklarının budanması kalanşo çiçeğinin ömrünü arttırır.

Kalanşo Çiçeği Bitkisi Hangi Özelliklere Sahiptir?

Kalanşo çiçeği bitkisinin özellikleri arasında geniş bir renk skalasına sahip olması bulunur. Pembe, beyaz, sarı, turuncu ve kırmızı bu çiçeğin öne çıkan renkleridir. Kalanşo çiçeğinin toplam 125 türü vardır. Yaprak yapısı geniş ve etlidir. Genelde yarı açmış ve zarif tomurcuk çiçek şeklinde görülür.

Kalanşo çiçeği en çok bahar aylarında gelişme gösterir. Yaz aylarında çiçeğin gelişme hızında düşüş yaşanır. Çok uzun bitkiler arasında yer almaz. En çok 25 ile 35 santime kadar uzayabilir. Dört mevsim boyunca çiçek açar. Dünyanın kalanşo çiçeği ile tanışması Alman botanikçi Robert Blossfeld’le oldu.

Kalanşo Çiçeği Bitkisi Hangi Sıklıkla Sulanır?

Kalanşo çiçeği bitkisinin sulaması kış aylarında haftada 1, yaz aylarında haftada 2 ya da 3 kere olacak şekilde ayarlanmalıdır. Su ihtiyacı diğer bitkilere göre azdır. Sulama zamanını anlamak için toprağı kontrol etmek önemlidir. Eğer kalanşo çiçeğinin toprağı sık sık kuruyorsa sulama miktarı arttırılmalıdır. Sulama yaparken yapraklara ve köke spreyleme uygulanmalıdır. Toprağa nazikçe su dökülmesi de iş görür. Kullanılan suyun 1 ya da 2 gün dinlendirilmiş olması tavsiye edilir.

Kalanşo Çiçeği Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Kalanşo çiçeği bitkisini çoğaltma işlemi yazın yapılır. Çoğaltma işleminde çelik kullanmak avantaj sağlar. Çoğaltma işlemi diğer bitkilere kıyasla daha kolay gerçekleştirilir. Kalanşo çiçeğini çoğaltmak için aşağıda yer alan adımları izleyin:

  • Bitkinin çiçeksiz bir dalını 5 santim kadar kesin.
  • Dalın alt yapraklarını temiz bir makas ya da bıçak yardımıyla temizleyin.
  • Kestiğiniz dalı bir kâğıt havlunun üzerinde 3 gün bekletin.
  • Saksıda dalı ekmek için bir yer açın. Daha sonra parçayı toprağa batırın.
  • Toprağı biraz ıslatın.
  • Şeffaf bir filmle ya da poşetle saksının üzerini kapatın.
  • Saksıyı güneş gören bir noktaya koyun.
  • 2 ya da 3 hafta sonra şeffaf filmi çıkarın.

Kalanşo Çiçeği Bitkisi Hangi Faydalara Sahiptir?

Kalanşo çiçeği bitkisinin faydaları açık yaranın hızla iyileşmesini sağlar. Çiçeğin içinde yer alan jel deriye uygulandığı zaman yenileyici etkiler gösterir. Çatlakları onararak pürüzsüz bir cilt elde etmeyi kolaylaştırır. İltihaplı yaraların iyileşmesinde önemli rol oynar. Kalanşo çiçeği güneşin oluşturduğu lekeleri önlemeye ve tedavi etmeye yarar.

Etiketler: kalanşo çiçeği, kalanşo çiçeği özellikleri, kalanşı çiçeği bakımı
Şubat 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR