Paşa kılıcı bitkisi, Afrika kökenli bir salon bitkisidir. Kılıç çiçeği, peygamber kılıcı ve paşa kılıcı olarak da bilinir. Estetik bir görünüme sahip olan bu bitki aynı zamanda faydalı içerikler barındırır. Paşa kılıcının 70’i aşkın türü bulunur. Yaygın olarak görülen paşa kılıcı türünün üzerinde sarı ve yeşil tonlarındaki desenler ön plana çıkar. Beyaz ve karma desenlerin yer aldığı türler de mevcuttur. Desen dışında paşa kılıcı türleri arasında fiziksel yapıda da değişikler gözlemlenir.
Paşa Kılıcı Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Paşa kılıcı bitkisinin bakımını yaparken nerede konumlandırıldığı büyük önem taşır. Paşa kılıcı ışığı çok seven bir bitkidir. Bu nedenle güneşle doğrudan temas etmese bile mutlaka ışık alan bir odaya konmalıdır. Aksi taktirde bitkinin gelişimi sekteye uğrayacağı için cılız bir yapıda kalır.
Paşa kılıcının sulaması yaz aylarında haftada 2, kış aylarında haftada 1 olacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu bitki fazla suya ihtiyaç duymaz. Eğer gereğinden fazla su verilirse paşa kılıcının çürüdüğü görülebilir. Fazla sulama yapıldığı zaman saksı tabağına biriken suyun boşaltılması büyük önem taşır.
Sulama öncesi yapılması gereken en önemli şey toprağın kontrolünü sağlamaktır. Eğer toprak nemli bir yapıya sahipse sulama her zamankinden daha geç yapılmalıdır. Su biriktirebilen bir yapıya sahip olan paşa kılıcının sulama zamanını ihtiyaca göre ayarlamak önemlidir.
Paşa kılıcı bitkisinin bakımını yaparken yaprakları düzenli olarak kontrol etmek gerekir. Eğer solan ya da çürüyen yapraklar varsa bunlar vakit kaybetmeden budanmalıdır. Budama işleminin ardından açıkta kalan noktalar soğuk silikan yardımıyla kapatılmalıdır. Buraların hava alması çiçeğin solmasına yol açar.
Paşa Kılıcı Bitkisi Hangi Özelliklere Sahiptir?
Paşa kılıcı bitkisinin özellikleri uzun, ince, sert ve kılıçları andıran yapraklarının olmasıdır. Uzunluğu yaklaşık olarak 15 ile 40 santim arasında değişiklik gösterir. Pek çok türü bulunduğu için renklerinde değişiklik olsa da bakın olarak sarı kenarlara sahip yeşil yaprakları vardır. En önemli özelliği havayı temizleyebilmesidir. Bu bitkinin gündüz vakitlerinde enerji ve oksijen ürettiği bilinir. Ürettiği oksijeni gece vakti dışarı bırakır. Paşa kılıcı kapalı havaların ferah kalmasını sağlayıp kötü kokuları giderir.
Paşa Kılıcı Bitkisi Hangi Saksıya Ekilmelidir?
Paşa kılıcı bitkisinin saksısı geniş ve sığ olmalıdır. Aynı zamanda saksıda bol miktarda drenaj deliği bulunmalıdır. Paşa kılıcının ekileceği saksının bitkinin kök topundan en az iki katı büyük olmasına dikkat edilmelidir. Bu bitkinin güçlü kök yapısı plastik saksıların çatlamasına ya da kırılmasına yol açar. Kil ve seramik yapılı saksılar en iyi seçenek olacaktır. Paşa kılıcı her yıl ilkbahar ayında başka saksıya ekilir.
Paşa Kılıcı Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?
Paşa kılıcı bitkisini çoğaltma ilkbahar ve yaz aylarında yapılmalıdır. Çoğaltma için bitkinin en az 10 santim olması önemlidir. İki türlü çoğalta işlemi vardır. Kök yoluyla çoğaltma yapmak için şu adımların izlenmesi gerekir:
- Paşa kılıcını saksıdan çıkarıp düz bir zemine koyun.
- Kök yapısındaki toprağı temizleyin.
- Temiz bir bıçak yardımıyla kökleri sağlam tutarak bitkiyi bölümlere ayırın.
- Bitkinin bölümlerini toprakla doldurulmuş saksılara ekin.
- Saksıları sulayın ve güneş gören bir noktaya bırakın.
Yaprak keserek çoğaltmak için şu adımları izleyin:
- Steril bir kesme aleti yardımıyla bitkinin yaprağını tabanından ayırın.
- Kestiğiniz yaprağı su dolu bir kavanozun içine koyun.
- Kavanozu güneş gören bir yere bırakın.
- 2 haftada 1 suyunu yenileyin.
- Dört ay içinde bitkinin kökü uzar. Bu olduğunda bir saksıya ekin.
Paşa Kılıcı Bitkisi Hangi Faydalara Sahiptir?
Paşa kılıcı bitkisinin faydaları havayı temizleyip karbondioksit oranını azaltmasıdır. Aynı zamanda benzen, formaldehit, ksilem ve tolüen gibi kansorejenleri emer. Havadaki kötü kokunun geçmesine yardımcı olur. Paşa kılıcı alerjileri geçirmeye de yarar.