Salon Bitkileri Nelerdir ?

salolon bitkileri, iç mekan bitkileri, ofsi bitkileri

Evinizi özenle hazırlarken yeşilliğin eksik olduğunu düşündüğünüz oluyordur mutlaka. Siz de eğer salon bitkileri arıyorsanız evinizin bir köşesine ya da odalarınızı rengârenk çiçeklerle renklendirmek istiyorsanız en çok tercih edilen salon bitkilerinden sizlere aktarmaya çalışacağız. Bahçenize yeni bitkiler koyduğunuz gibi iç mekânlarınızı da yeşillendirmeyi unutmayın. Evdeki o güzel bahçeniz için en tercih edilen birkaç iç mekân bitkisini seçtik sizler için.

 

NOT: Bahar temizlikleri sırasında, dış saksılarınızdaki tüm pürüzleri iyice temizleyin. Çünkü kaplar, saksılar mantar ve hastalık yapıcı ve tutucu mikrop barındırıyor olabilirler. Yeterince sulamayı ve gübrelemeyi eksik etmeyin. Bitkinizin nemli toprağına batıracağınız gübre çubuklarıyla beraber bitkileriniz yaklaşık 1 ay boyunca en iyi şekilde besin değerlerini alırlar. Toprağını yeni değiştirdiğiniz bitkilere sakın gübre vermeyin. Aynı zamanda güneş çok yönlü vuruyorsa eğer, cam kenarına gölge yapmalısınız çünkü çiçekler güneşten yanmasın. Daha sonra kış ayları geçince güneşe tekrar alışmaları gerekir.

 

SALON SARMAŞIĞI BİTKİSİ 

 Salon bitkileri listemizde ilk yer alan çiçeğimiz sarmaşık. Yani salon sarmaşığı (pothos). Salon sarmaşığı çok az ışıkta bile yaşayabilen bir bitkidir. Bol bol ışık alarak yaprak gelişimlerinde gözle görünebilir değişiklikler meydana gelir. Fakat iç mekânda yeterli ışık bulunmuyorsa, yeterli ışığa ulaşamadığından dolayı yaprakları daha minik olacak şekilde gelişir. Görüntüleri nedeniyle de evleri adeta bir orman misali göstermektedir.

Salon sarmaşığı bitkisinin bu gün bilinen anavatanı Büyük Okyanus’taki bulunan Fransız Polinezya’sı denen adalar topluluğunda yer alan, Haiti yakınlarındaki Mo’orea adasıdır. Araceae familyasına aittir. Sürekli tırmanma eğiliminde olan sürünücü özellikli aynı zamanda da çok uzun ömürlü bir bitkidir.

 

 SALON SARMAŞIĞI BAKIMI SAKSIDA YAPILACAKSA DİKKAT 

 Salon sarmaşığının bakımı eğer saksıda sağlanacak ise tutunucu özelliği nedeniyle destek çubukları kullanıyor olmanız bitkinin formu açısından çok daha iyi olacaktır. Yine sürünücü ve tutunucu isteği nedeniyle toprak ile ne kadar temas halinde olursa o kadar sağlıklı gelişim gösterecektir.

 

 SALON SARMAŞIĞI SULAMA

 Kışın havanın eksiye düşmesiyle beraber bitki mutlaka koruma altına alınmalıdır. Bakımı en zahmetsiz olan bitkilerden arasında yer almaktadır. Sulanmamaya dayanıklı olması ve az ışık ile yaşayabilen bu süreçte bile yine de yaprak üreten bir bitkidir. Salon sarmaşığı bitkisi, sürekli sulanmak istemeyen bir bitkidir. Toprağının sürekli nemli olması bir süre sonra bu bitkiye zarar verebilir. Toprağının kuruduğundan emin olduktan sonra bitkinin sulamalarını gerçekleştirebilirsiniz.

 

 SALON SARMAŞIĞI YAPRAKLARI NEDEN SARARIR? 

 Peki, Pothos sarmaşığı bitkisinin yaprakları neden sararır? Fazlaca sulama nedeniyle bitkinin yapraklarında sararmalar meydana gelebilmektedir. Eğer bu durumda sulamaya devam ederseniz bitkinizin köklerini çürütebilirsiniz ve böylece bitkiyi kaybedebilirsiniz.

Salon sarmaşığı yaprak yüzeylerinde eğer farklı renk tonları oluşuyorsa bu durum bitkinizin biraz daha ışığa ihtiyaç duyduğunu gösterir. Daha yeşil renkte olması içinse daha fazla ışık alabilmesi gerekir.

 

 TELGRAF ÇİÇEĞİ 

 Beyaz veya pembe şeritli olan çiçeğin yapraklarının arkası ise mor renge sahiptir. Telgraf çiçekleri sarkan çiçekler grubunda yer almaktadır. Yaprak dökmeyen bir bitki olan Telgraf çiçeğini asarak yetiştirirseniz daha güzel bir görüntü kazanmasına ve gelişmesine yardımcı olur. Kara sevda çiçeği olarak da adlandırılan ve balkonlarınızda en çok tercih edilen çiçeğin özellikleri ve bakımının püf noktaları ise şöyledir…

 

 KARA SEVDA ÇİÇEĞİ (MOR TELGRAF ÇİÇEĞİ) BAKIMI 

 Kara Sevda Çiçeği olarak da anılan mor telgraf çiçeğinin bakımındaki en püf noktası güneş ihtiyacıdır. Alaca yapraklara sahip ve mor yapraklı olan bu telgraf çiçekleri çok fazla ışık ister. Kara Sevda Çiçeği de bol güneş ışığı alan mekânlarda çok daha güzel gelişmektedir.

 

 TELFRAF ÇİÇEĞİ GÜNEŞ İHTİYACI 

 Geçirgen ve hafif yumuşak toprakta daha iyi gelişen bu bitkilerin yarı gölge olan ve doğrudan güneş almayan mekânlarda yetiştirilmesi gerekir. Sabah ve akşam güneşini de almaları durumunda çok daha güzel yetişir.

 

  SULAMA NASIL YAPILMALI? 

 Sulamaları sık sık değil de aralıklarla saksının alt kısmından su gelinceye kadar yapılmalıdır. Su kesinlikle saksının içinde kalmaması gerekir bu sayede çürümeye engel olmaktadır. Sulama yapılırken yapraklarına su püskürtmemeye kesinlikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde mantar oluşmasına ve yaprakların dökülüp ölümüne sebep olabilirsiniz.

 

 Sizler için salon bitkilerinin birkaçından örnekler vererek, bakımları konusunda yardımcı olacak bilgileri aktarmaya çalıştık. Diğer yazılarımızda örneklendirmelere devam ederek evinizi renklendirecek salon bitkileri sizlere aktarmaya devam ediyor olacağız.

Etiketler: salon bitkisi, salon bitkileri, iç mekan bitkisi, iç mekan bitkileri, dekoratif bitki, salon sarmaşığı, telgraf çiçeği, salon bitkisi bakımı, salon bitkisi sulama, iç mekan bitkileri çeşitleri, salon bitkisi çeşitleri, özel tür bitkiler, egzotik bitkiler
Aralık 14, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR