Salon Bitkileri
Evimizde bulunan bitkileri yalnızca süs ya da dekor olarak görmek yerine sağlığımıza fazlasıyla yararlı olan, havayı temizleyen yardımcılar olarak da düşünmek mümkündür. Salon bitkileri olarak isimlendirdiğimiz, ev ortamında yaşamaya ve çoğalmaya uygun olan bu bitkilerin birçoğunun anavatanının tropik ormanlar olduğu bilinmektedir. Büyük yapraklı kocaman ağaçların diplerinde, kısaca loş ışıkta dahi fotosentez yapabilme özelliğine sahip bitkiler, bu özellikleri sayesinde ev ortamında yaşamlarını rahatlıkla sürdürebilirler. Yine bu özellikleri sayesinde her mevsimde, yaz kış fark etmeksizin yaşayabilir ve bulunduğu ortamın havasını çok rahat temizleyebilirler. Peki, nedir bu salon bitkileri? Ne gibi türleri vardır? Hepsini bu yazımızda göreceğiz.
Salon Bitkisi Almadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
Salon bitkisi bakmaya başlamadan önce, bu bitkilerin nasıl bir ortama ve ne tür bakıma ihtiyaç duyduklarını tespit etmek gerekmektedir. Mesela, en fazla verimi alabilmek için uygun saksı ölçüsü 12-18 cm çapında olan saksılardır. Çünkü toprak miktarı, üzerinde bulunan dekor taşları, kurumuş ve dökülen yaprak vs. gibi yabancı maddelerim düzenli temizlenebilmesi, toprağın havadaki zehirli gazların emilimini kesinlikle arttıracaktır.
Evimizde yetiştirebileceğimiz çiçekler her gün fotosentez yapmasıyla beraber evdeki zehirli gazları filtrelediği için havayı kolaylıkla temizlemektedirler. O2 verip CO2 emen bitkiler yanı sıra CO2 dışında da formaldehit, benzen, trikloretilen gibi evin inşaatı esnasında kullandıkları plastik boyalar, sentetikler maddeler, yapıştırıcılar gibi birçok inşaat malzemesinin yol açabildiği zararlı gazları da yapraklarıyla veya topraklarında emiyor ve etkilerini azaltmaktadırlar.
Küçük bir ipucu daha vermek gerekirse eğer: İzolasyonlu binalarda bulunan dairelerde, hava sirkülasyonu daha az olmaktadır. Dışarıdan eve hava girmesini sağlayan, evden dışarıya da hava çıkmasını engellemekte olan izolasyonların bu olumsuz etkilerini azaltmak için çok çeşitli bitkiler sayesinde kendinize ev bahçesi yapabilirsiniz. Salon bitkilerinin hem hoş görsellerinden hem sağlık verici özelliklerinden yararlanın. Tüm salon bitkilerini içerisinde klor bulunmayan su ile sulamaya özen göstermelisiniz. Evlerimizde kullanmış olduğumuz çeşme sularını, bir kaba alıp onu dinlendirirseniz klordan çok büyük ölçüde arındırmış ve bu sayede başarmış olursunuz.
Temiz hava girmeyen hatta daha yeni inşa edilmiş bir yapıda kalıyorsanız ya da orada çalışıyorsanız, salon bitkileri dediğimiz, saksılarda yetiştirmeye müsait olan bu bitkilerden alabilirsiniz.
Tüm bunca şeye rağmen, onlara düzenli olarak bakmaya, su vermeye, temizlemeye 2 günde bir havalandırmaya ve gerektiğinde de saksı değiştirmeye zaman bulamıyorum, bu sorumlulukları almaktan korkuyorum diyorsanız eğer, evinizi çiçek bahçesine dönüştürmenin bir diğer yolu ise yapay salon bitkileridir. Rengârenk çeşitleri sayesinde ve size sundukları görsel şölenler ile doğadaki asıllarını aratmayacak kadar gerçek görünen bu yapay salon bitkilerini satın alabilir, vazo, kâse ya da sepetlerin içerisinde bu yapay salon bitkileri ile siz de bir çiçek aranjmanı yapabilirsiniz.
Tüm salon bitkileri için bilmeniz gereken bir de genel sulama adı verdiğimiz sulama kuralı var. Özelliği diğerlerinde farklı bir bitki almamışsanız eğer, sulama şekli mevsim şartlarına göre değişip ona göre belirlenir. Bu bağlamda sıcak olan yaz aylarında haftada 2 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez sulamak yeterli olacaktır bitkilerimiz için. Sulama ile ilgili bir diğer husus ise su miktarlarının her zaman aynı olmasıdır. Bu dengeyi koruyabilmek için ise mutlaka bir su kabı edinmenizi öneririz. Sulama bildiğiniz üzere bir bitki için olmazsa olmaz yapılması gereken bir husustur.
Salon bitkileri de diğer bitkilerdeki olduğu gibi zaman zaman saksılarının değiştirilmesine ihtiyaç duyarlar. Bu değişim tabii ki de bitkinin türüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Mesela aşırı kök geliştiren, gür bir salon bitkisi için yılda bir kez saksı değişimi mutlaka yapılması gerekir. Bunlardan ziyade daha küçük bitkiler için ise iki ya da iki buçuk senede bir saksılarını değiştirmek yeterli olacaktır sizler için.
İç mekânda yetiştirecek olduğunuz bu salon bitkileri için ihtiyacınız olacak bazı malzemeler vardır. Bunlara örnek olarak seramik, plastik veyahut cam saksılar gibi, çeşitli gübreler, bahçe makası, bitki vitaminleri, zararlı olabilecek böcekler için ise ilaç, sulama için de yukarıda bahsettiğimiz ölçü kabı aynı zamanda üstten sulama için spreyler.
Salon bitkileri çoğaltılması işlemleri sırasında, saksısına büyük gelen bitkilerimizi, ayırmak ve yeni bir saksıya dikmek, farklı bir saksıda çoğaltmak için de yapacağımız farklı bir işlem, köklerinden zarar vermeden onları ayırmak daha sonrasında yeni bir toprak yuvasına onları yerleştirmektir.
Çiçeklerinizle, bitkilerinizle ne kadar ilgilenir ve hatta onlarla konuşursanız onlar da bir o kadar sağlıklı ve uzun ömürlü olacaklardır mutlaka. Unutmayın ki salon bitkileriniz, tıpkı evimizde baktığımız canlılar, hayvanlar kadar bize dost ve sağlığımıza iyi gelen birer yoldaştırlar.