Şeflera Nasıl Bir Bitkidir? Bakımı, Özelikleri

Şeflera Nasıl Bir Bitkidir? Bakımı, Özelikleri

Şeflera bitkisi her evde görülebilen bitkiler arasındadır. Parlak ışıklar altında bakılmayı ve ilgi görmeyi seven şeflere, schefflera ismi ile de bilinir. İngilizce schefflera olarak yazılan bu bitki Türkçeye şeflera olarak geçirilmiştir. Şeflera bitkisi, güneş ışığına karşı direnç seviyesi düşük olan bitkiler arasında bulunur.

Bu bitki aydınlık yerlerde bakılmalı ancak güneş ışığını doğrudan görmemelidir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalır ise büyüme göstermeden sorulacaktır. Bu sebepten dolayı bitkiye bakarken mutlaka aydınlık yerler tercih edilmeli. Ancak bitkinin zarar görmesinin önüne geçilmelidir.

Şeflera Bitkisinin Su İhtiyacı Çok Mu?

Şefleranın su ihtiyacı çok yüksek değildir. Bu bitki belirli bir rutin karşılığında sulanmalıdır. Haftada bir kere sulama yapılması bitki için yeterlidir. Yaz aylarında haftada 2 kere sulama yapılması yine yeterli olacaktır. Bitki büyümeye başladığında su ihtiyacı artış gösterebilir. Özellikle tohum ya da fide evresinde alınmış ise bitkinin su ihtiyacı daha yüksek olacaktır. Ancak aşırı sulama yapılmamalı ve sulama miktarına dikkat edilmelidir.

Şeflera Bitkisi Neme İhtiyaç Duyar Mı?

Şefleranın nem ihtiyacı da su ihtiyacına benzer. Bu bitki tropikal bitkiler sınıfında yer alır. Dolayısı ile suya neme ve sıcaklığa ve ışığa ihtiyaç duyar. Tropikal bitkilerin birçoğu nem karşısında büyüme sağlar. Bu sebeple de bitkinin mutlaka nem ile karşılaşması ve nem oranının düşürülmemesi gerekir. Nemli bölgelerde ve nemli iklimlerde bakıldığında daha kolay büyüme sağlar. Bitkinin neme karşı duyduğu ihtiyaç göz ardı edilmemeli ve yaprakları sprey ile ıslatılmalı toprağa düzenli olarak nemli bırakılmamalıdır.

Şeflera Yüksek Sıcaklığa Dayanır Mı?

Şeflera bitkisinin iklim özellikleri gereği ortalama 7 derece olan yerlerde bakılabilmektedir. Yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklıklara karşı direnci anında etkisini kaybeder. Ortalama 7 derecelik alanlarda rahatlıkla bakılabilmektedir. 7 derecenin çok üstündeki sıcaklıklarda büyüme sağlayamaz ve hastalıklar ile karşılaşılabilir. Bu sebeple de bitkinin bakımı yapılırken hem neme, suya, güneşe hem de sıcaklık oranına dikkat etmek gerekir. Şeflera doğru sıcaklıkta bakılmaz ise yapraklarını dökmeye başlar.

Şeflera Evcil Hayvanlar için Zararlı Mı?

Şeflera ve evcil hayvan ilişkisi negatiftir. Bazı bitkiler köklerinde, yapraklarında ve aynı zamanda saplarında toksik maddelere sahip olurlar. Şeflera içerisinde toksik etkenlerin yüksek oranda bulunduğu bir bitki türüdür.

Bu sebeple de evde evcil hayvan var ise şeflera kullanılmamalıdır. Kediler, köpekler ve diğer evcil hayvanlar şefleraya temas ettiğinde, ısırdığında ya da yanlışlıkla yuttuklarında toksik maddeden zehirlenebilirler. Belirtilen sebeplerden dolayı özellikle evcil hayvanların düzenli olarak yaşadığı yerlerde bu bitkiye yer verilmemelidir.

Şeflera Çoğaltılır Mı?

Şefleranın çoğaltılması mümkündür. Doğru yöntemler ile bakıldığı takdirde bu bitki rahatlıkla çoğaltılabilir. Bitkiyi çoğaltmak isteyenlerin kesinlikle bitkiyi doğru şekilde büyütmesi gerekir. Büyüme yöntemi ve bakım sıklığı doğru olmadığı takdirde bitki hastalanmaya başlayacak ve çoğaltmak imkansız olacaktır.

Şeflera Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Şefleranın bakımı şu şekilde olmalıdır:

  • Bitkinin en önemli ihtiyaçlarından biri kaliteli bir topraktır. Kaliteli toprağa sahip olmadığı takdirde bitkinin büyümesi zorlaşacaktır.
  • Mineral oranı yüksek gübreler ile desteklenmesi gerekir. Uzun ömürlü şekilde bitkiye bakılmak isteniyor ise mutlaka mineral ve vitamin dengesi sağlanmış. Toprak ve gübreler ile takviye edici sıvılar tercih edilmelidir.
  • İyi bakıldığı takdirde şeflera 2 m’ye kadar uzama gösterebilir.
  • Bakımı yapılırken düzenli aralıklarla saksı değişimi yapılması tavsiye edilir. Yılda bir ya da yılda 2 kere saksı değişimi uygundur.

Şeflera iyi bakıldığında çok renkli yaprakları ve uzun boyu ile kendini belli eden bir bitkidir.

Etiketler: şeflera bitkisi, şeflera bitkisinin özellikleri, şeflera bitkisinin bakımı
Şubat 20, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR