Tesbih çiçeği bitkisi, papatyagiller familyasına ait bir türdür. Çiçeğin dalları ipi andırır. Yeşil renkli çiçekleri bu dallara asılan tesbihler gibi görünür. Bu nedenle tesbih çiçeği adına sahiptir. Bu bitkinin çiçekleri görüntü olarak papatyaları andırır. Tesbih çiçeği küçük boylu ve hoş kokuludur.
Tesbih Çiçeği Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Tesbih çiçeği bitkisinin bakımını yaparken filtrelenmiş ışık alan bir yere konumlandırılmalıdır. Bu çiçek doğrudan güneş ışığını almayı sevmez. Öğle vakitlerinde güneş yakıcı olduğu için bitkiye zarar verebilir. Bununla birlikte sabah ve akşamüstü doğrudan güneş görmesi herhangi bir sorun yaratmaz.
Tesbih çiçeği için en ideal toprak iyi drene edilmiş ve su geçirgenliği yüksek olanlardır. Kaktüs ve sulukent toprakları bu çiçek için iyi seçimlerdir. Bu bitkinin en hassas noktası kökleridir. Bu nedenle köklerini besleyecek zengin içerikli topraklar işlevli olur.
Çok sık gübrelemeye ihtiyaç duymayan tesbih çiçeği için ilkbahar ve yaz aylarında takviye uygulamak iyi olur. Sıvıda çözülen gübre iyi bir seçenektir. Bitki çiçeklenme dönemine girdiği zaman gübreleme işlemi aza indirilmelidir. Saksı değişimi esnasında organik gübre kullanılması bitkinin dayanıklılığını arttırır.
Tesbih çiçeği soğuk havalardan hoşlanmaz. Eğer iç mekân sıcaklığı 8 derecenin altına düşerse bitkinin çiçek açması zorlaşır. Aynı zamanda gelişimi duraksar. Tesbih çiçeğinin yaz aylarında 21 derecenin üzerinde yaşayabildiği görülür. Yüzde 40 bağıl nemi tercih eden bu bitki ev ortamında kolayca yetişir.
Tesbih Çiçeği Bitkisi Hangi Özelliklere Sahiptir?
Tesbih çiçeği bitkisinin özellikleri yüksekliğinin 60 santim ile 1,2 metre arasında değişiklik göstermesidir. Bitkinin yaprakları genelde yeşil olur. Çiçeklerinin renkleri geniş bir skalada bulunur. En çok beyaz, mor, pembe ve kırmızı renklerine rastlanır. Düşük ışık ve nem dayanıklılığı son derece yüksektir. Havada yer alan toksinleri temizler. Bu sayede tesbih çiçeği evde kullanılan temizlik ürünlerinin zararlarını giderir.
Tesbih Çiçeği Bitkisi Hangi Sıklıkla Sulanır?
Tesbih çiçeği bitkisinin sulaması yapılırken aşırıya kaçılmamalıdır. Tesbih çiçeğinin kökleri hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle kökleri fazla su alırsa çürüyebilir. Aşırı sulama çürümenin yanı sıra yaprak renginde değişim yaratır. Haftada bir kere sulamak tesbih çiçeği için yeterli olur.
Kış aylarında tesbih çiçeğinin sulanma ihtiyacı çok daha az olur. Sulama yapmak için atılabilecek en iyi adım toprağı kontrol etmektir. Eğer toprak tamamen kuruduysa sulama yapılabilir. Tesbih çiçeğine su verirken aşırıya kaçıp toprağı çok nemlendirmek bitkiye zarar verir.
Tesbih Çiçeği Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?
Tesbih çiçeği bitkisini çoğaltmak için izlenebilecek iki yöntem vardır. Çoğaltma işlemini yapmak için en ideal zamanlar ilkbahar ve yaz aylarıdır. İdeal bir alan ve torak hazırlamak çoğaltma işleminin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını kolaylaştırır. Tesbih çiçeğinin kök salması yaklaşık olarak 1 ayı bulunur.
Tesbih çiçeğini kök çelikleri ile çoğaltmak için şu adımları izleyin:
- Bu yöntemde izlenebilecek iki yol vardır. İlki 3 ya da 4 kesim aldıktan sonra bunları hafif bir şekilde toprağa bastırmaktır. Toprağa ekilen kökler yavaş bir şekilde büyümeye başlar.
- İkinci yol gövdeden kök kesmektir. Bu kök toprağa yerleştirilir. Böylece büyümesi sağlanır.
Tesbih çiçeğini tohum ile çoğaltmak için şu adımları izleyin:
- Olgunlaşan çiçeklerden tohum alınır.
- Uygun bir toprak hazırlanarak bu tohumlar ekilir.
- Toprak nemli bir hal alana kadar sulanır.
- İlkbahar ve yaz aylarında hızlı bir şeklide çimlenir.
Tesbih Çiçeği Bitkisi Hangi Faydalara Sahiptir?
Tesbih çiçeği bitkisinin faydaları yapraklarının bazı hastalıklar için kullanılmasıdır. Tesbih çiçeği çayı insanlardaki pek çok hastalığa şifalıdır.